wpi logo www.weeronderweg.eu logo
Weer Onderweg
Geland bij Perpignan PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Monday, 27 September 2010 20:32

Geland bij Perpignan

Jammer, maar aan alle spannende dingen komt een eind, zo ook aan het avontuur dat Rien Jurg en Ron van Houten in deze 54e Gordon Bennett race meemaakten.In de late namiddag is het Nederlandse team geland op zeer korte afstand van de Middellandse-Zeekust iets ten noorden van Perpignan. Ze hebben in rechte lijn vanaf Bristol een afstand afgelegd van ruim 1047 km. Niet slecht, maar… een aantal deelnemers weet nog steeds van geen wijken. Vijf teams zijn nu nog in de lucht. Voorop ligt de Zwitserse crack Kurt Frieden, die nota bene in deze daglichtperiode van 27 september de hele Middellandse Zee en Adriatische Zee is overgestoken en nu boven de Balkan hangt. De landing van het Nederlandse team was onder tamelijk lastige windomstandigheden. Omdat het midden overdag nog warm is ontstaan continue thermiekbellen, waar een gasballon erg veel last van heeft als hij op lage hoogte boven de grond vaart. Bovendien stond er een stevige noordwestenwind die zo dicht bij de Pyreneeën altijd erg vlagerig kan zijn. De lucht wordt vanaf het vaste land gedwongen om de bergen heen de zee op gestuurd en dat is daardoor nooit rustig landen.

Over de afloop van deze spannende wedstrijd houd ik u de komende tijd op de hoogte.

Jacob Kuiper

Bristol, 27 september 2010, 2229 uur.

Last Updated on Tuesday, 28 September 2010 22:25
 
Enkele teams al bij Pyreneeën PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Monday, 27 September 2010 00:49

Enkele teams op grote hoogte al over de Pyreneeën.

De eerste dag van deze ballonwedstrijd gaf heel duidelijk een scheiding in strategie aan tussen de verschillende teams. Er waren enkele teams die vrijwel meteen bij het aanvangen van de dag al op grote hoogte, vaak meer dan 3 kilometer, de hardste wind opzochten. De noordelijke stroming bracht hen 24 uur na de start al tot aan of zelf over de Pyreneeën. Het Japanse team besloot om niet de nacht in te gaan met het vooruitzicht over het hooggebergte te moeten varen in het duister. Ten zuiden van Bordeaux zetten zij hun ballon aan de grond. Daarmee blijven er nog 9 teams in de race. Het Nederlandse team was aanvankelijk vrij ver in de voorhoede van de wat lager boven de grond drijvende cluster ballonnen. Toch werd besloten op grond van de windsituatie voor de komende 2 dagen om iets minder snel te varen, Hier speelt de tactiek dus een grote rol en blijkt het duidelijk een wedstrijd te zijn waarbij ‘voorop liggen’ eigenlijk van ondergeschikt belang is. Tegen het begin van zondagavond hadden zich twee kleinere clusters met ballonnen gevormd, eentje die rond middernacht al ruim Bordeaux was gepasseerd en een kleiner groepje dat nog ruim noord van Bordeaux zat. Twee Zwitserse teams en een Franse ballon voeren op dat moment op grote hoogte net noord en zuid van de Pyreneeën. Vermoedelijk zullen deze ballons een poging wagen om overdag ook het Italiaanse luchtruim te bereiken. Zouden zij dat buiten de daglichtperiode pas halen dan zijn ze voor de wedstrijd gediskwalificeerd. Het Italiaanse luchtruim is door zijn slechts gedeeltelijke openstelling een extra lastige hobbel bij het berekenen van de verwachte route. Voor de begeleidende meteorologen, die vaak bij de teams in beurtdienst het etmaal rond de zaak in de gaten houden, is dat geen eenvoudige klus. Deze Gordon Bennett is daarmee een hele opgave, en dat maakt het ook weer extra spannend en leuk. Wordt vervolgd.

Maandag 27 sept. 2010, 01.58 uur.

 

Last Updated on Monday, 27 September 2010 00:51
 
Gordon Bennett op 25 september 2010 gestart PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Sunday, 26 September 2010 06:21

Gordon Bennett op 25 september 2010 gestart

Net een half uur voor middernacht (Engelse tijd) startte de Gordon Bennett ballonrace in Bristol. In een zeer heldere en koude lucht met hoog aan de hemel de nog bijna volle maan, kozen 20 ballonnen het duister van de nacht. Als eerste vertrok het Russische team, meteen gevolgd door het Nederlandse team. Rien Jurg en Ron van Houten werden door vele honderden toeschouwers uit diverse landen uitgezwaaid, onder de klanken van het Wilhelmus. De wind voert de ballonnen in deze eerste nacht vrijwel meteen over Het Kanaal naar het uiterste westen van Frankrijk. De Nederlandse ballon lag gedurende een deel van de nacht op de 3e plaats in het deelnemersveld. Leuk, maar echt belangrijk is dat niet. Veel belangrijker is of men op de goede hoogte de juiste winden weet te vinden. Over die strategie laten we als begeleidende meteorologen uiteraard nu niet al te veel los. Want dat zou andere teams (en hun meteo-mensen) in de kaart kunnen spelen.

U hoort weer van ons, verderop in deze 1e dag van de Gordon Bennett 2010.

Jacob kuiper

Bristol, 26 september 08.10u

Last Updated on Sunday, 26 September 2010 17:10
 
Meteo-briefing en gasvullen PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Monday, 27 September 2010 00:42

De Meteo-briefing en het gasvullen

In de aanloop naar de start van de race werden de piloten en hun crewleden over een aantal belangrijke zaken ingelicht In een grote tent op het startterrein gaf de meteoroloog van de UK-Met-Office Martin Harris een gedetailleerd overzicht van de te verwachten weer- en windomstandigheden. Aan de hand van computerberekeningen werden kaarten geproduceerd waarop de verwachte banen van een luchtdeeltje (wat dan staat voor de ballon) waren ingetekend. Deze zogenaamde trajectorie-berekeningen worden ook gebruikt om in het dagelijks leven milieudiensten te helpen bij het uitrekenen waar eventuele gevaarlijke gassen bij calamiteiten naar toe drijven. Op diverse hoogten boven de grond wordt zo’n trajectorie berekend, de hoogste niveaus, leveren banen tot wel 5 km hoogte. De berekeningen lopen meestal tot 72 uur vooruit zodat de ballonvaarders enigszins zicht hebben op de route die bij bepaalde hoogtes te verwachten is boven een flink deel van Europa. Vrijwel alle landen hebben een onbeperkte toegang van hun luchtruim, maar in de buurt van grote vliegvelden gelden wel een aantal beperkingen, in verband met het reguliere vliegverkeer. Er is 1 land dat zijn luchtruim ’s nachts voor dit type luchtvaart gesloten houdt en dat is Italië. Mocht een ballon dus ’s nachts in het Italiaanse luchtruim terecht komen dan zou hij daar wel een landing uit kunnen voeren, maar is hij voor de wedstrijd dan verder gediskwalificeerd.

Het opstijgterrein ligt dit keer in de buurt van het Bristol Channel, ten noordwesten van Bristol. Er is weinig beschutting op het terrein en overdag stond er zoveel wind, dat nog niet kon worden begonnen met de vulwerkzaamheden. Pas toen het tegen de avond wat rustiger werd, werd gestart met het vullen van de 20 ballonnen, van elk 1000 kubieke meter inhoud. Bij zonsondergang stonden circa 7 ballonnen al deels of geheel gevuld heen en weer te deinen in de verder afnemende wind. Voor het aanvoeren van de 20.000 kubieke meter waterstof waren een aantal grote opleggers met zware gascilinders naar het terrein gebracht. Via een systeem van dikke (brandweer)slangen werd dan het gas naar de vulopening van de ballonnen geperst. Dat gebeurt met een enorm lawaai, dat dicht bij het tappunt echt oorverdovend is.

Rond elf uur ’s avonds was alles klaar en begon de lanceerprocedure. Iedere 5 minuten werd een ballon naar een podium gesleept. De ballon en zijn vracht aan zandzakken (tussen de 400 en 600 kg) is op dat moment praktisch exact in evenwicht met het aanwezige gas dat de opwaartse kracht uitoefent op het geheel. Door slechts 1 zak zand van de voorraad af te halen, wordt dat evenwicht dusdanig verstoord dat de ballon met zijn 2 bemanningsleden onmiddellijk opstijgt. Door nog meer zand overboord te gooien kunnen de piloten hun hoogte steeds toe laten nemen. Willen ze overdag naar een lager niveau dan zullen ze wat gas moeten laten ontsnappen. Dat wordt zo weinig mogelijk gedaan want door het gas behoudt men zijn draagkracht. Tocht verliest de ballon, doordat hij overdag door de zon kan worden beschenen, steeds wat gas via een speciale uitlaat. Zonder die mogelijkheid zou het warmer wordende gas in de ballon zover uit kunnen zetten dat de ballon kan knappen. ’s Avonds koelen ballon en gas weer af en daardoor daalt hij weer naar een veel lager niveau. Door dan zand uit te werpen wordt voorkomen dat de ballon de grond zal raken, waardoor de deelnemer zijn wedstrijd gestopt zou zien. Doordat elke dag overdag wat gas wordt verloren kan de ballon maar maximaal 3 a 4 dagen in de lucht blijven.

 

Last Updated on Monday, 27 September 2010 05:01
 
Vanavond gaan ze de lucht in PDF Print E-mail
Written by Jacob Kuiper   
Saturday, 25 September 2010 10:59

Vanavond laat gaan ze de lucht in

Met een fris noordenwindje wordt heldere lucht over Bristol en omgeving aangevoerd.De vlagerige wind zal vanmiddag een snel vullen van de ballons verhinderen. Men acht daarom tot op een iets later moment met het vullen wordt begonnen. Tussen 17 uur en 23 uur Ned. Tijd is het vullen nu gepland. Het wordt daardoor een late start die niet bij daglicht meer plaats kan vinden. Mocht het weer toch beter uitpakken dan verwacht dan kan het vulmoment toch nog weer naar een vroeger tijdstip worden verschoven.

Ik houd u op de hoogte.

Jacob Kuiper.

Bristol 25 september 2010, 12.57u

Last Updated on Saturday, 25 September 2010 11:00
 
«StartPrev123NextEnd»

Page 2 of 3